انواع آسانسور
انواع آسانسور
در این مقاله می خواهیم شما را با انواع آسانسور آشنا کنیم
آسانسورچیست؟
کلمه asansorیک کلمه ی فرانسوی می باشد دیگر اسم های آسانسور می توان به آسان بر(برای حمل انسان) و بالابر (برای حمل بار) آسانسور اتاقک متحرکی است که از طبقاط بالا به طبقات پایین و از طبقات پایین به طبقات بالا به صورت عمودی حرکت می کند
آسانسور ها عموما به وسیله موتور الکتریکی به صورت عمودی حرکت می کنند این موتو ها مانند یک بالابر معمولی با کمک کابل های کشش و سیستم متقابل وزن کار جابه جایی را انجام می دهند.
شاخص های مهم آسانسور می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- مکانیزم چاله
- استفاده های ویژه
- محل قرارگیری آسانسور
- نوع ساختمان
- ارتفاع ساختمان
- مکانیزم چاهک
انواع آسانسور:
- آسانسورهای هیدرولیک
- آسانسور های کششی
- آسانسورهای وینچی
- آسانسور های مغناطیسی
- آسانسور های کارگاهی
1-آسانسور های هیدرولیک:
یکی دیگر از انواع آسانسور می توان به آسانسور های هیدرولیک که به وسیله ی یک پیستون در قسمت پایینی آن نگه داشته می شود و به سمت بالا حرکت می کند اشاره کرد.
این نوع آسانسور ها دارای سرعت دویست فوت در دقیقه می باشد و بیشتر برای ساختمان هایی که دارای ارتفاع کمتری می باشند که معمولا تعداد طبقاط آن بین 5 تا 8 می باشد مورد استفاده است که معمولا هم موتورخانه های این نوع آسانسور در پایین ترین سطح به چاهک آسانسور طراحی می شود.
انواع آسانسور های هیدرولیکی:
- آسانسور های فاقد چاله یا چاهک
- آسانسور های دارای چاله یا چاهک
1-آسانسور های دارای چاله یا چاهک:یکی دیگر از انواع آسانسور های هیدرولیکی آسانسور های دارای چاله یا چاهک می باشد که یک طناب قرقره در پایین چاهک آسانسور قرار دارد زمانی که آسانسور پایین می آید پیستون جمع شده را پذیرا می باشد.حد اکثری که این آسانسور می تواند تا 60 فوت حرکت کند.
یک اشکال که در این مدل آسانسور وجود دارد می توان به وجود یک پیستون تلسکوپی اشاره نمود که فروریخته که نیاز مند یک سوراخ کوچک در زیر چاهک دارد
2-آسانسور های فاقد چاله یا چاهک: یکی دیگر از انواع آساسانسور میتوان به این مدل اشاره کرد که در دو طرف کابین یک پیسیتون قرار دارد که شامل سه مدل زیر می باشد
- هیدرولیکی طنابی:ترکبی از یک پیستون وطناب که برای حرکت کردن آسانسور که قابلیت حرکت تا 60فوت را دارا می باشد.
- هیدرولیک تلسکوپی:از پیستون های تلسکوپی که در بالای چاهک آسانسور هابه صورت ثابت استفاده می شود و همچنین دارای دو یا سه قطعه تلسکوبی می باشد حرکت آن 50تا فوت می باشد
- هیدرولیکی غیر تلسکوپی: این مدل آسانسور هیدرولیکی دارای یک بیستون می باشد و قابلیت حرکت 20 تا فوت را دارد
2-آسانسورهای کششی:
یکی دیگر از انواع آسانسور مدل آسانسور های کششی می باشد که این مدل توسط کابلی که در بالای چاهک قرار دارد و به دور چرخه فلکه موتور پیچیده شده است بالا و پایین می شود بیشتر برای استفاده در ساختمان هایی که دارای ارتفاع متوسط یا زیادی هستند می باشد دارای وزنه می باشد که برای تعادل اتاق هست که این امر در کارآمدی آن تاثیر بساری داشته است سرعت آن از آسانسور های هیدرولیکی بیشتر می باشد.
انواع آسانسور های کششی به سه دسته تقسیم می شود:
- کششی دارای گیریبکس :یکی از انواع آسانسور های کششی آسانسورهای کششی دارای گیریبکسکه در این مدل وجود یک گیریبکس متصل به موتور که چرخی را که طناب را می چرخاند، می چرخاند و سرعت آنها 500 فوت در دقیقه می باشد
- کششی گیرلس:دیگر مدل از انواع آسانسور های کششی، کششی گیرلس می باشد که در این مدل از آسانسور دارا ی فلکه ی بسیار بزرگی می باشد که به موتور متصل است سرعت آن2000 فوت در ثانیه است.
- آسانسور های بدون موتور خانه(Roomless Elevator):دیگر مدل از انواع آسانسور،نوع معمولی از آسانسورهای کششی است که موتورخانه ندارد و موتور آن داخل چاهک قرار دارد .
3-آسانسورهای وینچی:
یکی دیگر از انواع آسانسور آسانسور های وینچی است که ازطریق طناب یا زنجیر فولادی آویزان شده و نیروی رانش را به طریقی غیر اصطکاک به آن وارد می شود که این نوع از آسانسور ها فاقد وزنه و قاب می باشند.
4-آسانسور های مغناطیسی:
از انواع آسانسور ها میتوان به این مدل آسانسورها اشاره کرد، این مدل آسانسورها ریلها و تجهیزات متصل شده روی دیواره چاه آسانسور با مغناطیس دائمی نقش استاتور موتور و کابین آسانسور نقش روتور را ایفا میکنند. با اتصال برق به استاتور این میدان مغناطیسی ایجادشده و به روتور القا میگردد. میدان مغناطیسی ایجاد شده در نقاطی قطع و با القای جریان برق به وسیله سیم پیچهای استاتور وسیم پیچهای تعبیه شده روی روتور باردار شده و کابین به حرکت می کند بنابراین در انواع آسانسور ها این آسانسور اجزایی نظیر وزنه تعادل وکابل فولادی یا موتورخانه و .. ندارد.بین انواع آسانسور ها این مدل مغناطیسی بسیار ایمنتر از آسانسورهای معمولی هستند اما قیمت آنها بالا می باشد .
5-آسانسورهای کارگاهی:
یکی دیگر از انواع آسانسور آسانسورهای کارگاهی می باشد که مکمل و تسریعکننده برجسازی و ساختمان هایی که دارای ارتفاع زیادی هستند این آسانسورها مس توانند از شروع کار توسط خودشان مونتاژ و با سازه ساختمان ها ارتفاع بگیرند. این آسانسورها تا ارتفاع 500 متر و بالاتر را دارند و قابلیت حمل تا 2 تن را دارند. در ساختمانهای مرتفع جهت انتقال نفرات و مصالح بعد از اتمام سازه ساختمان که از آسانسور های ویژه حمل بار استفاده می گردد. این مدل بین انواع آسانسورها برای انتقال پرسنل کارگاه و لوازم و مصالح به طبقات بسیار مؤثر بوده باعث سهولت در انجام کاهای ساختمانی می شود.
نیروی محرکه چیست؟
نیروی محرکه موتور انواع آسانسور ها از ابتدا با استفاده از موتورهای جریان مستقیم و توسط برق مستقیم بود که برای این مدل موتورها از راه اندازهای متفاوتی همانند وارد – لئونارد استفاده میشد. با از دور خارج شدن موتورهای جریان مستقیم DC و معرفی انواع موتورهای القایی سه فاز مدتهاست که ازمدل موتورهای الکتریکی سه فاز القایی یا آسنکرون و جدیدا از موتورهای مغناطیس دائم و PM و یا سنکرون در انواع آسانسور بیشتر مورد استفاده می باشد. در این موتورها از مکانیسم لنت ترمز نیز استفاده می گردد که با استفاده از نیروی اصطکاک در انواع آسانسور از حرکت ناخواسته موتور جلوگیری می کند. موتورهای القایی مورد استفاده در انواع آسانسور به همراه گیربکس یا همان چرخ دنده و یا چرخ طیار به استفاده می شود . این موتورها در اوایل تولید دارای بک استاتور تک سرعته بودند. از اشکالات این مدل سیتم در انواع آسانسور می توان به تکان های شدید آن در هنگام کار اشاره کرد . به همین دلیل تکان شدید بود که سرعت نهایی کابین در انواع آسانسور، این موتورها بسیار کم بود. که پس از مدتی موتورهایی باقابلیت دو سرعته به بازار عرضه شد، که این نوع از این موتورها دارای دو استاتور به صورت جداگانه هستند که برای هردو سرعت چه کندباشد و یا تند در انواع آسانسور استفاده می گردد . تعداد قطب استاتور دور کند معمولاً چهار برابر دور تند است که این عمل باعث میشود که سرعت دور کند موتور یک چهارم دور تند آن در انواع آسانسور باشد. در این مدل از موتورها استارت کار موتوری با دور تند می باشد . دو دلیل یعنی نیروی عکس العمل دندهها در گیربکس و همچنین وجود چرخ طیار یا فلای ویل متصل شده به محور روتور موتور که دارای لختی دورانی می باشد ، و باعث جلوگیری از تکان ها در انواع آسانسور می شود . برای ایستادن موتور با استفاده از یک مدار الکتریکی استاتور دور کند وارد مدار شده و دور تند نیز از مدار در انواع آسانسور خارج می گردد . تغییر جهت حرکت نیز با جابه جایی دو فاز امکانپذیر می باشد.
اما با همه تنوع در موتورهای القایی با گیربکس دارای عیب های می باشند. که می توان به پایین بودن بازده الکتریکی موتور و همچنین، پایین بودن بازده مکانیکی گیربکس که باعث افزایش هزینهها و استهلاک سیستم آنها نیز میشود.به همین خاطر موتورهای سنکرون با مغناطیس دائم کمکم در صنعت آسانسورنیز پدیدار شدند که بازده نهایی آنها گاهی به ۹۵ درصد هم میرسد.
انواع آسانسور باتوجه به ارتفاع ساختمان ها:
- کم ارتفاع : در ساختمان هایی که ارتفاع کمی دارند از انواع آسانسور های هیدرولیک استفاده می شود.
- ارتفاع متوسط : در این مول از ساختمان ها از انواع آسانسور های گیربکس استفاده می شود.
- ارتفاع زیاد : در این ساختمان ها از انواع آسانسور های گیرلس استفاده می شود.
انواع آسانسور بر اساس نوع ساختمان:
- انواع آسانسور های مخصوص پارکیگ
- انواع آسانسور های کشاورزی
- انواع آسانسور های صنعتی
- انواع آسانسور های مسکونی
- انواع آسانسور های بیمارستان
دیدگاه (24)
توضیحات خوب و کامل بود ممنون
ممنون از نظر خوبتون
درباره آسانسورهای مغناطیسی هم بنویسید
در مقاله های بعدی حتما دوست عزیز
کدام نوع اسانسور از لحاظ خرابی مقاومت بیشتری دارد
آسانسور هیدرولیکی
درباره آسانسورهای خودروبر هم بنویسید
بله حتما
درباره اینکه اگر آسانسور سقوط کند چه کار کنیم هم بنویسید
سلام لطفا مقاله ی ما در مورد چگونه در آسانسور در حال سقوط زنده بمانیم را بخوانید
تفاوت هزینه تعمیر در انواع آسانسور رو هم بفرمایید
دوست عزیز برای اطلاع از قیمت ها با ما تماس بگیرید
کدام آسانسورها احتمال سقوط بیشتری دارند
هیچ فرقی نمیکنه بستگی به سرویس دوره ای آسانسور ها دارد
سلام در مورد بالابرها هم مطلب بنویسید
سلام بله چشم حتما
در مورد آسانسورهای کارگاهی مطلب ارسال کنید
ممنون
سلام. چشم حتما سعی می کنیم در این باره مقاله ای در سایت انتشار بدیم.
سلام خیلی جالب بود
سلام. ممنون از نظرتون
مقاله خیلی خوبی بود. ممنون
خواهش میکنیم دوست عزیز
میشه در مورد انواع آسانسور یه ویدئو بذارید؟
در مقاله های بعدی حتما دوست عزیز